





Ne, puding ni le iz vrečke, zato se pravi puding ne meša, temveč peče (v vodni kopeli). Ker pa to pri nas ni navada, je potrebno zgled poiskati drugje. A tokrat ne na britanskem otoku, temveč čisto na jugu afriške celine. Malva je priljubljena južnoafriška sladica, ki z ingverjem in…
VEČ
Svinjski kotlet, če se ga nežno speče, da ostane sočen, je vedno dober, ampak vseeno dolgočasen. Da postane ”velik”, potrebuje pomoč. In v tem receptu je ima v izobilju! Zato to ni navaden svinjski kotlet s prilogo, temveč je nedeljska jed, ki zahteva – opozarjamo pravočasno – tudi veliko dela….
VEČ
Zimski pogled skozi okno ni vreden niti pol ure svežega zraka, saj se iz vseh dimnikov že predolgo preveč črno kadi. Brez vitaminov pa ves čas teče iz nosu … Na srečo je pozimi vsaj vitlof, belgijski radič, ki potrpežljivo čaka v hladilniku, kako ga bomo obogatili v ponvi Tokrat…
VEČ
Četudi je le krompir, a ko je najprej bogato maščobno prelit, nato pa zlato rumeno in hrustljavo zapečen, je tak oskorjenec (gratin) vedno hrana za dušo in jed ugodja. Če pa ga še malo popravimo … Dimljeni losos je dodan po švedskem vzoru, ker tam podobni jedi, ob kateri spijejo…
VEČ
Ker je med recepti Šole okusov toliko različnih pizz, se moramo ponavljati z dodatnim pojasnilom: to niso klasično italijanske verace pizze (pizza napoletana)! Testo, ki ga uporabljamo, je bolj hrustljavo in ima več okusa, zato je primerna podlaga tako raznovrstnim nadevom (pomarančna luipina, črni oreh). Takšne pizza so jedi, ki…
VEČ
Znanstveniki so pravkar ugotovili, da imajo tudi njihove testne miši po obroku rade še nekaj sladkega … Zato ni več izgovorov, da se boste zredili. Za zadovoljstvo po obedu je sladica bolj pomembna kot pa da se pred tem tako do sitega naješ, da lahko le še obležiš. Pravzaprav nas…
VEČ
Italijanske testenine, pašte, so zato tako priljubljene, ker so preproste. Lahko jih je skuhati, saj čas kuhanja piše na vrečki, omake za testenine pa so vedno stvar navdiha in so gotove v nekaj minutah, ko se testenine kuhajo. Lahke so tudi po teži, ki obremeni želodec, saj nam ogljikovi hidrati…
VEČ
Belgijski radič se sicer imenuje vitlof (beli listi), vendar je lahko tudi rdeč. Bel je boljši za pečenje in gratiniranje, rdeč pa za solate. S sladko-karameliziranimi orehi se njegova nežna grenkoba odlično ujame, še posebej, ko ju s sočnostjo osreči dobra zimska hruška.
VEČ
Drugje moraš dolgo listati med recepti, da najdeš nekaj zelenjavnih, v Šoli okusov pa je ravno obratno … Ker pa nočemo pretiravati, saj je pri dobrojedstvu raznovrstnost eno od ”ustavnih” načel, smo tokrat na vrh dodali perutničke, spodaj pa še pečenico! Ampak, tudi to, seveda, ne na klasičen način. Perutničke…
VEČ
Zimska priloga, na primer vitlofu z gorgonzolo in pekani, ali pa samostojna jed, ko je zraven dovolj le velika skleda solate.
VEČ
Gobova juha je slovenska narodna jed. Vsaj tako (nam) je pomembna kot goveja juha. Zaradi gobove juhe plenimo gozdove zazrti v tla, zaradi gobove juhe polnimo zamrzovalnike, zaradi gobove juhe imamo radi domače gostilne, zaradi gobove juhe so jurčki že dražji od mesa. Toda, priznajmo, gobova juha je res dobra…
VEČ
Posebnost te pizze je marinirana rdeča čebula, ker shranjena v hladilniku zdrži dva tedna, zato jo lahko dodamo kot okisano popestritev tudi na druge jedi. Za pizzo je najboljša okrogla, zvita panceta. Priporočamo Cigojevo, ki bo v hladilniku nato še dolgo čakala na druge priložnosti.
VEČ
Vacherin je ime več francoskih in švicarskih kravjih sirov z mehko, mazljivo sredico in umivano skorjo. Dodano ime Mont d’Or pomeni, da je majhnem hlebček sira v leseni škatli, ki v njej tudi pogrejemo v pečici, da postane topljiv kot fondue, s francoskega pogorja Or na meji s Švico. Je…
VEČ
Zakaj bi dobre sladice hranili le za velika slavja in praznike? Razveselite sebe in svoje tudi na navaden dan, saj bo tako postal poseben! Vroči kandidat za to čast je kavni parfait, pa čeprav je mrzel. A tako kot za vsako zmrzlino je tudi zanj pomembno, da je iz hladilnika…
VEČ
Če je ostal riž od današnjega ali včerajšnjega kosila, je za hitro pripravljeno in družabno užito večerjo ob pečenem rižu lahko še kozarec vina. Predlagamo oranžno, saj bo rižu z umamijevimi šitakami in sladko-grenkim belgijskim radičem dodalo še svojo neukrotljivo globino. Pečen riž je ponavadi azijski izhod v sili, ker…
VEČ